Vše důležité o koronaviru

Co je koronavirus?

Nový koronavirus nese pojmenování SARS-CoV-2, způsobuje nemoc Covid-19 a byl poprvé identifikován na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, ve městě Wu-chan. Onemocnění Covid-19 se v mnohém podobá chřipce. Nemocní lidé trpí vysokými teplotami, bolestí krku, kašlem a celkovými bolestmi těla. U některých pacientů může dojít ke kritickému selhání organismu a následné smrti.

Tento kritický průběh se však v drtivé většině případů týká osob s oslabenou imunitou či jinými zdravotními problémy. Lidem s vážnými komplikacemi jsou podávány léky, které pomáhají zmírnit průběh onemocnění, bohužel ovšem prozatím nebyla na toto onemocnění vyvinuta vakcína.

Jak se virus přenáší?

Podle dostupných dat poskytnutých CDC a ECDC (Americký a Evropský Institut pro kontrolu nemocí) se pacienti mohou nakazit vzduchem i dotykem. Virus se vzduchem přenáší v kapénkách, které vydechujeme. Podle WHO se také virus drží ve vzduchu na aerosolech a to až 30 minut. Dotykem pak v potu, nebo i v moči a exkrementech.
Samozřejmě je možné, že i při výdechu na nějaký předmět může virus zůstat aktivní a nakažlivý na daném předmětu.

Doba, kterou virus vydrží na povrchu předmětu, záleží na materiálu, ze kterého je předmět vyroben. Pro plast se například uvádí až 14 dní.
Nebezpečí tohozo viru spočívá ve skutečnosti, že jej můžeme roznášet i bez toho, abychom trpěli výše uvedenými příznaky. Největší nakažlivost viru se uvádí 3 dny před propuknutím příznaků a pak samozřejmě po dobu trvání nemoci COVID-19.

Ochranná opatření

Ačkoliv prozatím neexistuje vakcína, existuje řada opatření, která snižují riziko nákazy. Jako první a nejdůležitější je udržování minimálně dvoumetrové vzdálenosti mezi lidmi. Hned v závěsu jde používání ochranných roušek, masek a respirátorů a pravidelné mytí či dezinfikování rukou. Pokud nakupujete potraviny, můžete umýt i dezinfikovat obaly, ovoce a zeleninu apod. Ujistíte se tak, že odstraníte případný virus, který by ulpěl na jejich povrchu.

Jak bylo řečeno, základní opatření nás dokáží chránit jen do určité míry. Každý další krok, který učiníme, nás a naše blízké udrží v bezpečí.
Dodatečným opatřením, které můžete zavést, je pořízení čističky vzduchu. Čím více bude koronavirus rozšířený napříč populací, tím je pravděpodobnější, že se dostanete do kontaktu s člověkem, který je nakažený. Na českém trhu existuje jediná čistička vzduchu, která dokáže koronavirus ve vzduchu zachytit a úspěšně zlikvidovat. Jedná se o nanočističku Nano-Flow, která využívá fotokatalytický filtr, díky kterému dokáže rozložit bakterie, viry a plísně na CO2 a vodu.

Nanočistička Nano-Flow byla testována v laboratořích v Bruselu a Paříži, Státním zdravotním ústavu v Praze, TUL v Liberci a ve Zdravotním ústavu v Hradci Králové a získala dokumenty indikující, že skutečně likviduje koronavirus. Je proto vhodná jak do domácností, tak na pracoviště. Je samočistící a tato investice se odrazí na zdraví vás, vaší rodiny i kolegů. Navíc ji nevyužijete jen v období koronavirové pandemie, ale bude vám užitečná i během chřipkové sezóny či v boji s alergiemi.

Pro více informací o této čističce a boji s koronavirem si přečtěte náš článek, případně nás kontaktujte. Rádi vaše dotazy zodpovíme.