Funguje čistička vzduchu proti koronaviru?

Čističky vzduchu jsou stavěny tak, aby zbavovaly ovzduší kolem nás zdraví škodlivých látek. Mezi tyto škodlivé látky patří alergeny, roztoči, bakterie, plísně a také viry. Neplatí to ovšem pro všechny čističky vzduchu na trhu a již vůbec ne v případě onemocnění COVID-19. Pokud tedy chcete ovzduší ve svém okolí zbavit koronaviru, ujistěte se, že si vyberete skutečně funkční čističku vzduchu s dostatečně výkonnými filtry.

Běžné čističky vzduchu koronavirus nezachytí

Všeobecně nejpoužívanějším typem filtru u čističek vzduchu jsou tzv. HEPA filtry. Tyto filtry vyvinula NASA jako ochranu před radioaktivními částicemi a jsou vysoce kvalitní. Podle oficiálních údajů výrobce dokáží zachytit částice o průměru 0,3 mikronů (mikrometrů). Toto je dostačující pro všechny částice jako jsou bakterie (laktobacily, E.Coli apod.), plísně, kvasinky, pyly, prach, roztoči a podobně velké nečistoty.

Bohužel i ty nejkvalitnější HEPA filtry nejsou dostačující pro zachycení virů. Viry jsou totiž zhruba 100krát menší než bakterie. Konkrétně koronavirus měří v průměru asi 0,1 mikronů a HEPA filtry jsou schopné zachytit teprve částice, které jsou 3krát větší než právě koronavirus. Pro jednodušší představu lze tedy zachycování koronaviru HEPA filtrem připodobnit situaci, kdy se snažíte chytit golfový míček volejbalovou sítí.

Spolehněte se na nanočističku Nano-Flow

Čističky vzduchu s HEPA filtry a obecně současné produkty na trhu tedy koronavirus zachytit nedokáží. I to byl důvod založení projektu nanočističek Nano-Flow. Spolu s největšími odborníky na fotokatalýzu se nám podařilo vyvinout čističku vzduchu, která posouvá stávající technologii o krok dál a flexibilně reaguje na současnou světovou pandemii koronaviru.

Vznikla tak nanočistička Nano-Flow. Ta jako jediný produkt na trhu spoléhá ze 100 % pouze na fotokatalytický filtr. Fotokatalýza je přirozený rozklad některých látek působením světla za přítomnosti katalyzátoru. Nanočističky Nano-Flow využívají UVA světlo k rozkladu bakterií, virů, plísní na CO2 a vodu.

A právě díky výhodám fotokatalýzy je nanočistička Nano-Flow jediná na českém trhu s potvrzenou účinností proti virům. Ověření funkčnosti kovových lamel s katalyzátorem TiO2 proběhlo na nejvyšší možné odpovídající úrovni, a to sice ve Státním zdravotním ústavu v Praze. Účinnost byla prověřena také v laboratořích v Bruselu a Paříži, TUL v Liberci a také na Univerzitě Karlově v Hradci Králové.

Fotokatalytické filtry sice využívají i jiní výrobci, ty je ovšem kombinují právě se zmíněnými HEPA filtry. Nanočistička vzduchu Nano-Flow plně sází na výhody fotokatalýzy. 

Tato nanočistička vzduchu má řadu dalších praktických výhod. Disponuje fotoaktivním bezúdržbovým filtrem se schopností vlastní regenerace. Další přidanou hodnotou je, že obal nanočističky Nano-Flow je tvořen umělým kamenem K-life, díky kterému je i samotný povrch produktu antibakteriální. Vaše zdraví je tak chráněno kompletně. Ať už sháníte nanočističku do svého domova, pracovního prostředí nebo například chcete podpořit některou organizaci, nemocnici či pečovatelské zařízení, napište nám. Rádi vám o nanočističce Nano-Flow sdělíme více